Hoppa till innehåll

Agra Fort

  • Resa

Det finns röda fort lite varstans i Indien eftersom ett bra försvar självklart är viktigt i ett så mäktigt rike. Men fortet i Agra är nog det enda som kan skryta med en så fin utsikt över Taj Mahal.


Igår var vi i Agra och besökte både Taj Mahal och fortet en bit därifrån. Inträdet var 250 rupier per plats och den obligatoriska säkerhetskontrollen har nu blivit rutin. Inuti fortet fanns det palatsbyggnader med stora och små hallar. Det fanns också ett turkiskt badhus där väggarna var klädda med glittrande juveler. Det rummet var stängt för besökare men man kunde kika in genom gallret och se hur väggarna fångade upp det minimala ljuset och spred det.

WP_20160208_17_10_08_Pro_LI

Vi fick också se ytterligare exempel på mästerlig ingenjörskonst. Palatset var byggt på ett sådant sätt att om man öppnade två dörrar på motsatt sida om varandra i ett rum så fick man ett drag med kylande effekt för de heta somrarna. Öppnade man däremot de andra två dörrarna så fick man konvektion av värme, vilket var användbart  vid kallare temperaturer. Vidare användes kallt vatten som pumpades runt i små gångar i väggarna för att kyla ner byggnaden ytterligare. Ventilationssystemet var också snyggt gjort och om man pratade in i väggarna på vissa platser färdades rösten vidare som i en internkommunikationscentral. Mycket intressant att se!

WP_20160208_17_03_35_Pro_LI

Vår guide berättade en del historia relaterad till invånarna i fortet. Självfallet var det kungafamiljen som bodde där, faktiskt samma kung som byggde Taj Mahal. Shah Jahan var en kung ur Mughaldynastin och var därmed  en ättling till Djingis Khan. Mughaldynastin var en muslimsk dynasti som ledde landet tills dess att britterna tog över, totalt drygt 300 år fram tills 1857. Shahen var en krigare och han fick makten genom att militärt besegra sin äldre bror och när han väl fick makten gjorde han sig av med alla möjliga konkurrenter till tronen, dvs alla bröder och brorsöner. Tyvärr slutade hans karriär ändå med en kupp- utförd av en av hans söner medan han var sjuk. Han tillbringade sina sista år i husarrest i fortet, men sonen gav honom ett rum där han hela tiden hade utsikt över sitt älskade Taj Mahal. Han begravdes senare bredvid sin älskade hustru inuti Taj Mahal.

WP_20160208_17_22_58_Pro_LI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.