Hoppa till innehåll

Tid för återhämtning

Det är många år sedan jag var en periodvis ensamstående förälder. Men i helgen reste min man iväg i ett par dagar och kvar blev jag med våra tre barn. Vår äldsta tar hand om sig själv och är en bra hjälp med syskonen, men de yngre två är en handfull, även med två föräldrar närvarande.

Jag hade tagit ledigt från jobbet för säkerhets skull, eftersom jag inte trodde att jag skulle få något gjort. Och det var nog lika bra. Men trots att det var full rulle mesta delen av tiden tycker jag att det har varit ganska trevligt ändå, att kunna ägna all min tid till och fokusera på barnen. Så har det inte varit sedan jag var föräldraledig senast – inte en tanke till jobbet, utan bara leva i nuet. Det känns bra, och återigen känner jag hur viktigt det är att få den där tiden. Det är avslappnande för både kroppen och knoppen. Tänk om jag kunde vara lika avslappnad på helger och kvällar!

Men riktigt så blir det sällan. Även efter arbetstid blir det lätt så att tid går åt till att tänka på vad jag ska göra nästa dag eller på måndag morgon. Eller går och tittar efter om en beräkning har gått klart så jag kan analysera den eller starta upp något annat. Eller analyserar experiment jag har gjort under dagen. Och söndag eftermiddag är en särskilt känslig period när det gäller att falla ner i arbetsträsket. Efter att ha vilat och tillbringat massor med tid med familjen på lördag och söndag förmiddag kliar det ofta i fingrarna när barnen vilar efter lunch.

Jag har försökt att vara hård mot mig själv när det gäller vila och tid borta från jobbet, och det tror jag generellt är en bra sak, men om det inte känns stressande, kan jag inte jobba några timmar utanför arbetstid? Det är såklart den eviga frågan. Men hur många timmar är ok? När blir några timmar för skojs skull till för många timmar och stressande? När inverkar det på den vilotid jag behöver?

Efter att inte ha tänkt på jobbet alls in nästan en vecka har jag nu huvudet full med idéer igen och en ny syn på mina projekt. Det tror jag är en bra sak. Jag behöver få tid att ta ett steg eller två tillbaka och titta med nya ögon på projekt och idéer så att jag kan utvärdera dem mer objektivt. Annars blir det lätt så att jag bara kör på, och samlar resultat efter resultat, utan att fundera över var jag är på väg till slut. Det är ineffektivt, både i tid och energi. Bättre då att ta några dagar av då och då för återhämtning och reflektion. Nu ser jag fram emot att gå tillbaka till jobbet igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.