Hoppa till innehåll

Sjukdomstider och Covid-19-test

Det har varit en jobbig vecka. Jag trodde att jag skulle hinna få massor gjort den här veckan, nu när det bara är två veckor kvar på min postdok. Jag har lite beräkningar att slutföra och ett manuskript att skriva klart. Och jag trodde att jag skulle hinna med allt detta under denna vecka. Men så blev det inte.

Istället kom vår äldsta som hem från skolan efter halva dagen – lite krasslig. Och nästa dag kände jag mig helt utmattad. Hela dagen kunde jag knappt hålla mina ögon öppna. Vår mellanson fick feber. Men jag sov i nästan 24 timmar med korta vakna stunder under dagen. Dagen efter kände jag mig bättre och hann med lite arbete, men på kvällen blev det värre igen – huvudvärk och evigt nysande. Och nästa dag var ännu värre – en rinnande näsa som inte ville stanna upp. Och då tänkte jag att det kanske vore en bra idé att göra ett Covid-19-test. För även om alla andra symptom skulle kunna påvisa en vanlig förkylning eller influensa så har jag inte varit med om utmattningsymtom förut. Och det finns med på listan med Covid-19-symptom.

Men när jag tittade på 1177 för att få mer information om testning såg jag att det inte finns några testmöjligheter i närheten där vi bor. För att kunna ta ett prov behöver jag alltså ta bussen tvärs över stan – byta i centrum, och sedan komma hem igen. Det kändes inte som ett bra alternativ, så jag ringde till 1177 som hänvisade mig till Uppsalas kontaktcenter. Där fick jag veta att det inte alls är obligatoriskt att testa sig för Covid-19 ens om man misstänker att man har det. Däremot kan det vara brottsligt att gå ut bland allmänhet om man har smittan. Och testkiten skulle vi ha plockat upp innan vi blev smittade för övrigt så att vi kunde testa oss när vi blev smittade och kunde lämna in dem (oklart var och hur eftersom vi inte kan lämna vår bostad och inte har egen bil).

Med andra ord misstänker jag att antal Covidsmittade är högre än vad som rapporteras eftersom det är så krångligt att bli testad. Men så är det lyckligtvis inte i alla regioner. Mina föräldrar bor i storstockholm och när de blev sjuka skickade regionen en taxi med testkit och sedan tog taxin med testkiten tillbaka till provtagninsstället. Smidigt! Vore det inte en bra idé att etablera testkitsbussar som har som uppgift att lämna och plocka upp testkit i staden även i Uppsala? Det skulle säkert öka testningskapaciteten och ge en mer korrekt bild av smittspridningen i samhället. Men kanske motverkar det syftet också. Att visa att smittspridningen i Sverige är låg och att strategin man har använt är bra. Det kan man ju inte visa om det plötsligt visar sig att många fler är smittade när fler börjar testa sig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.