Hoppa till innehåll

Ryggläge ökar risken för dödfött barn

Jag läste en viktig artikel i Dagens Medicin häromdagen där de refererar en ny artikel i tidningen BJOG (British Journal of Obstetrics and Gynaecology). I artikeln visar författarna baserat på runt 1000 födslar i Storbritannien att risken för dödfödsel är 2.3 gånger större när modern sover på rygg.

Det bör påpekas att risken för att ett barn blir dödfött är väldigt liten till att börja med, men att sova på rygg i sen graviditet ökar alltså denna risk jämfört med att sova på vänster sida. Man tror att anledningen till denna ökning är att ryggläge gör att magen tynger på vena cava som är ett stort blodkärl som återför blod till hjärtat. Sämre blodcirkulation hos modern kommer att påverka blodtillförseln även till moderkakan och fostret, vilket kan orsaka fostrets död.

Det påpekas att kvinnor ofta byter sovställning under nattens gång, men den ställning man går och lägger sig i är den som man också behåller längst tid. Därför är det viktigt att tänka på att lägga sig på sidan först.

Ett annat samband som poängterades av författarna var att kvinnor som ofta går upp på natten för att exempelvis gå på toaletten hade mindre sannolikhet att få dödfödda barn. Det finns alltså fördelar med störd nattsömn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.