Ost- halal eller inte?

Jag har skrivit ett antal artiklar redan som handlar om ost, löpe och vassle, men jag tänkte lägga till ett (kanske) sista inlägg som är baserat på mina tidigare artiklar om svensk osttillverkning och halalstatus för löpe och vassle.

Hur tillverkas hårdost?

The making of hard cheeseDet finns många bra sidor där hårdosttillverkningen beskrivs i detalj. Om man inte är så intresserad av processen i sig utan vill få en översiktsbild över hur det fungerar kan den schematiska bilden ovan kanske vara till hjälp. Enkelt uttryckt tillverkar man ost genom att blanda mjölk med ostlöpe (som ursprungligen kommer från kalvmagar). Resultatet blir hård ost och flytande vassle.

Hur vet man ifall osten är halal eller inte?

Beroende på vilken lagskola man följer blir svaret olika. En diskussion om detta finns i min tidigare artikel om halalstatus för löpe och vassle. Väljer man att använda Shafieskolans resonemang blir resultatet enligt bilden ovan- om kalven är halalslaktad blir löpet halal och så även osten och vasslet.

Finns det svensk ost som är halal?

I Sverige finns det bara ett företag som tillverkar ostlöpe, AB Kemikalia (se artikel om svensk osttillverkning). Bland de märken som AB Kemikalia levererar till finns bland annat de stora märkena Arla, Milko och Skånemejerier samt de mindre märkena Norrmejerier, Falköping, Gäsene och Boxholm. AB Kemikalias ostlöpe kommer inte från halalslaktade kalvar, vilket gör att ostar från ovanstående märken innehållande ostlöpe (ibland endast märkt som ”löpe”) inte är halal enligt Shafieskolan.

Kan man inte äta ost i Sverige?

Det finns idag många alternativ till ostar med löpe, bland annat ostar med s.k ”mikrobiellt löpe” eller ”ystenzym”. Det finns även helt löpefria ostar. Några sådana listas nedan:

  • Valio Emmentaler (mikrobiellt löpe)
  • Ockelbo Svart (löpefri)
  • Ockelbo Pärs (mikrobiellt löpe)
  • Milbona Tilsiter (mikrobiellt löpe)
  • Milko Ekologisk Västan 10% (mikrobiellt löpe)

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: