Mjölk

Status: Halal

Mjölk är en viktig källa till kalcium och vitamin D som behövs för uppbyggnaden av våra skelett och tänder. I Sverige säljs 4 olika mjölksorter med varierande fetthalter förutom de ”specialmjölk” för mjölkallergiker som finns. Dessa är:

  • Minimjölk (gul)
  • Lättmjölk (blå)
  • Mellanmjölk (grön)
  • Standardmjölk (röd)

Dessa mjölksorter kan användas för olika ändamål, eftersom de olika mjölksorterna har olika fetthalter. Beroende på hur de har behandlats har de även olika långa hållbarhetstider.

Mellanmjölk

Mellanmjölk använder jag i mjuka kakor.

Mellanmjölk från Klöver smakar jättegott om man tycker om grädde. Den använder jag mest som drickmjölk, men fungerar även i alla recept.

Standardmjölk

Standardmjölk brukar jag använda i bulldeg och i bechamelsåser till gratänger. Om man vill använda standardmjölk som drickmjölk bör man tänka på att standardmjölk inte är D-vitaminberikad som de andra, magrare mjölksorterna. I Sverige får man lättare D-vitaminbrist pga att man vistas för korta stunder i solen eller för att maten man äter inte är tillräckligt rik på D-vitamin. Mer information om mjölkens betydelse för vårt D-vitaminintag hittas här.

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: