Hoppa till innehåll

Gruppresentationer och populärvetenskaplig presentation

En del av arbetet som forskare är att nå ut till andra människor och dela med sig av forskningen. Det här sker ofta genom publicering av artiklar och deltagande i konferenser, men i och med pandemin har många forskningsaktiviteter skjutits upp, vilket har försenat publicering av nya artiklar. Många konferenser har också ställts in, så det har heller inte funnit så många chanser att presentera min forskning. Men vår grupp har gruppmöten varje vecka och vid varje gruppmöte är det någon i gruppen som presenterar sina resultat.

Precis innan pandemin kom igång i USA hann jag med att presentera mitt arbete och vad jag planerade att göra fram tills hösten och under pandemin har jag hunnit presenterat mitt arbete och mina resultat ungefär en gång varannan månad. Den första gången ville vår handledare bara hålla oss upptagna så alla fick presentera i grupper om två, så min presentation blev en kortfattad sammanfattning av vad jag hade gjort och planerade att göra under våren och sommaren. Den andra och tredje presentationen var ännu kortare – en till två Power Pointslides per person. Men den här veckan fick jag återigen en möjlighet att presentera ett projekt ordentligt från början till slut. Jag är nu i slutfasen av ett sidoprojekt, vilket är en väldigt bra tid att presentera ett arbete och få feedback och förslag på ytterligare saker att göra för att stärka slutsatserna.

Till skillnad från tidigare gruppresentationer fick jag väldigt positiv respons från hela gruppen och många visade tydligt att de var imponerade av mina resultat. Det bådar väl inför manuskriptskrivande och publicering! Men fram tills dess finns det fortfarande lösa trådar att knyta ihop och nya experiment att testa för att validera resultaten och säkerställa att slutsatsen verkligen kan dras från de resultat jag har fått. Presentationen och responsen har verkligen motiverat mig att jobba ännu lite hårdare över jullovet så att jag kan skriva ihop mitt första manuskript från Stanford i början på nästa år!

Förutom gruppresentationerna har jag också hållit en mer populärvetenskaplig presentation för Wallenberggruppen på Stanford. Eftersom de flesta i gruppen jobbar med helt andra saker handlade presentationer mer om att ge en introduktion till mitt projekt och översikt av forskningsfältet. Även denna presentation gick bra och jag fick god respons både under och efter presentationen. Jag tycker att all feedback är god feedback, och att kommentarer är bättre än tystnad, för om någon kommenterar på mitt arbete måste de åtminstone ha lärt sig något om det, vilket är fantastiskt roligt!

Nu är det redan vinternedstängning på Stanford. Labben är fortfarande öppna, men de är i helgläge, vilket innebär att det inte finns servicepersonal och inga leveranser sker. Jag har planerat att fortsätta jobba hemifrån resten av året för att sedan avsluta mina sidoprojekt i början på nästa år och därefter fokusera helhjärtat på mitt huvudprojekt. Jag hoppas att allt går som det är tänkt och att nästa år blir desto mer intressant, både här i USA och efter att vi har kommit hem.

Glad helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.