Få svenska ostar utan löpe

En undersökning av osten i Sverige visar att de flesta ostar innehåller ostlöpe. Dock finns det några undantag, bland annat Emmentalerost från Valio och Ekologisk Västan från Milko.

UPPDATERAD 2013-10-23: Sedan hösten 2012 tillverkar Arla många ostar med ystenzym. Se här för en lista.

Svensk löpe ej från halalslaktade djur

AB Kemikalia är den enda producenten av ostlöpe i Sverige. Kalvarna som de använder i sin tillverkning är enligt företaget självt inte slaktade enligt islamisk lag. Detta innebär att de ostar som använder sig av AB Kemikalias löpe inte heller kan ätas av muslimer som vill vara helt säkra på att maten de äter inte innehåller några tveksamma ingredienser.
Bland de märken som AB Kemikalia levererar till finns bland annat de stora märkena Arla, Milko och Skånemejerier samt de mindre märkena Norrmejerier, Falköping, Gäsene och Boxholm.

Ostlöpe får mjölken att koagulera (aggregera) och är en blandning av enzymen chymosin och bovint (från nötkreatur, red.anm.) pepsin. Löpet extraheras från unga kalvmagar, så kallade löpmagar.

Magarna som används av AB Kemikalia var tidigare torkade, men sedan 1970-talet använder man frysta magar som kommer från bondgårdar i hela Sverige.


Finns vegetabiliska alternativ

Ett alternativ till ostlöpe kan numera även tillverkas genom fermentering av svampar eller genmodifierade mikroorganismer. Löpe som inte kommer från kalvmage deklareras dock som ystenzym på förpackningen eftersom det inte får heta löpe. Ost tillverkade med ystenzym finns från Valio, Milko, Arla och Eldorado, dock är det endast ett fåtal ostar per märke som tillverkas på detta sätt (se tabell).

Arla exporterar till Arabvärlden

Arla är välkänt för att exportera sina mejeriprodukter till arabvärlden och bland deras produkter finns även ost. Dock produceras all ost som exporteras till arabvärlden i Danmark och den ost som främst utsätts för export är Apetina Fetaostar samt smältostar. Ostlöpe används inte alls i tillverkningen av dessa ostar.

Faktaruta Ost

Vår undersökning av de svenska ostmärkena i Sverige visar att endast ett fåtal ostmärken använder sig av vegetabiliska alternativ till ostlöpe och att den ostlöpe som används inte kommer från kalvar som är slaktade enligt islamiska lagar.

Märke Produkter utan ostlöpe
Arla Foods (uppdaterad länk 2013-10-23) Aptetina Feta, Buko, Mozzarella samt dessertostarna Höng Himmelblå, Höng Himmelblå Päron, Höng Danablu, Höng Grädd Danablu
Boxholm Ost Nej
Eldorado Färskost och Fetaost i olika smaker, Emmentaler
Euroshopper (tillagt 2010-02-09) Brie, Edamer och Gouda i bit och skivor, Mozzarella riven, Salladsost i olja 300g, Salladsost i bit 200g
Falköpings Mejeri Nej
Gäsene Mejeriförening Nej
ICA (uppdaterad 2013-07-16) ICA Basic riven mozarella och riven emmentaler
Milko Ekologisk Västan, 10% fett (se bild)
Norrmejerier Norrmejerier Lättost, 9%
Skånemejerier Nej
Smålands Ost Nej
Valio Valio Emmentaler (se bild)


5 Replies to “Få svenska ostar utan löpe”

 1. Hej!

  Just detta ämne har jag undersökt och kontaktat Kemikalia AB och även pratat med Islamiskt lärda personer och slutsatsen av detta är att den fjärde komagen som inom arabiska kallas : “al-anfaha” (الأنفحه) är tillåten oavsätt om den är halalslaktad eller inte.

  MVH
  /Aliaa

  1. Hej Aliaa!

   Kul att du läste min artikel och reflekterade över det. Det är sant att en del lärda anser att löpe kan ätas oavsett vilket djur det kommer ifrån. Argumentet är oftast att det inte kan ses som en del av ett djur, utan att det har skett en kemisk process och omvandlats från sin ursprungliga form. Dock finns det andra lärda som även tar hänsyn till ursprunget av ämnet för att avgöra om det är halal eller inte. Oftast finner man att de olika lärda tillhör olika skolor, s.k madhabs. Därför bör var och en följa de lärda som tillhör ens egen skola för att undvika förvirring.

   Jag har inte hört argumentet att en del av ett djur alltid är halal, oavsett slaktmetod, men det är intressant att veta att det finns lärda som anser det.
   För egen del äter jag enbart halalslaktat kött och det skulle kännas konstigt att äta delar av ett djur som inte är halalslaktat.

   /Yasmin

 2. Salaam alaikum.

  Jag råkade hamna på eran blogg. Och såg dessa inlägg. Må Allah välsigna och belöna dig för dina taqwa-handlingar. Men frågan kring ostlöpe är en fråga av iktilaf (meningsskiljaktigheter). De 4 lagskolorna (al-madhahib al-arb’ah) är delade i sina åsikter om ostlöpe. Hanafiskolan vars grundare är Abu Hanifa (rahimahullah) anser ostlöpe, oberoende om det är från ett djur som är halalslaktat eller inte (förutom gris som absolut är haram) kan man äta. dvs man kan äta ostlöpe från kalv! varesig det är halalslaktat eller inte. då själva löpet kommer från den del av djuret ditt blod inte når och är således inte beroende av att djuret slaktas enligt de islamiska principerna. Många av profetens (alayhi salaam) följeslagare åt denna typ när de besökte persien och åt då detta från majusis (eldyrkare). vilkeet tyder på att det inte spelar någon roll om det är halalslaktat eller ej. hursomhelst har många lärdare följt den motsatta åsikten – att det är förbjudet.

  Det bästa vore kanske här att man i vår situation, där praktiskt taget nästan allt innehåller ostlöpe, vasslepulver (biprodukt av löpe)..os.v..kanske ta denna fatwa!

  Och Allah vet bäst.

  1. Salam Samir!

   Kul att du har läst artikeln. Precis som du säger så finns det skilda åsikter bland de lärda om detta (se tidigare kommentarer). Som du säger så är bl.a hanafi-skolan av åsikten att löpe kan ätas oavsett slaktmetod. Shafie-skolan är av åsikten att man även måste beakta ursprunget, dvs om djuret är halal och halalslaktat.

   I detta fall kan man alltså göra ett medvetet och motiverat val av vilken skola man vill följa genom att titta på de olika bevisningar och argument som ges av de respektive skolorna. Dock kan det vara bra att veta att när det gäller ost så finns det alternativ med mikrobiellt löpe, dock tyvörr inte så många svensktillverkade sådana. Titta gärna på inlägget Flera vegetariska ostalternativ där en del är listade. De flesta av dessa är tillverkade i Danmark där tillgången till halalslaktade nötkreatur är stor.

   /Yasmin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.