Hoppa till innehåll

En bra vecka

  • Forskare

Det är sällan allt går som man har planerat på jobbet, men denna vecka var faktiskt en sådan vecka – en bra start på det nya året!

Den här veckan har jag jobbat vidare på mitt proteindesignprojekt. Det är ett projekt som börjar närma sig slutet och det är såklart spännande! Men fortfarande är det nog ett par veckor kvar innan jag är klar med alla experiment och kan skriva ihop artikeln.

Just denna vecka har jag förberett media som bakterier kan föröka sig i och efter att ha låtit dem föröka sig har jag sett till så att bakterierna börja tillverka det protein som jag i förväg har stoppat in koden för. Och efter att proteinet har bildats i stora mängder har jag brutit upp cellerna, samlat in proteinet och renat det. Hela processen från mutation till rent protein tar ca 2 veckor, så i och med att allt blev klart i förra veckan är det nya proteiner som väntar nästa vecka. Och så görs processen om för alla de nya proteiner som jag har designat. Förhoppningsvis går allt lika bra även i denna cykel så att jag känner mig lika nöjd om 14 dagar!

Den här veckan har jag också fått lite handledningsträning då jag har haft en ny doktorand som har följt med mig runt i labbet. Det har varit väldigt roligt att kunna vidarebefordra den kunskap som jag själv nyligen har fått, och visa hur man gör olika saker och låta honom få testa på det också. Mestadels har vi sysslat med proteinexpression och rening, vilket kanske inte låter så spännande, men innan jag kom till detta labb hade jag aldrig skapat protein så att gå från student till lärare ger mig en viss känsla av att jag faktiskt har lärt mig något här. Men jag har såklart lärt mig mer än det – här har jag också fått chansen att lära mig hur och faktiskt utföra muteringar av proteiner och designa mina egna – helt nya protein – och se hur de beter sig.

Nästa vecka planerar jag att fortsätta med design och uttryck av nya varianter av dessa Grön Fluorescensproteiner (GFP). Hoppas att resten av året går lika bra som den första veckan tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.