Hoppa till innehåll

En annorlunda jul

Vi firar egentligen inte jul i vår familj, men julen är ändå speciell för mig. Jul innebär jullov, julgranspynt, ljusstakar, julstjärnor och andra saker överallt som hjälper till att lysa upp i mörkret. Jul innebär att det finns pepparkakor och lussekatter att köpa i affärerna. Och julmust. Och jullovet innebär massor med choklad, mysiga stunder med familjen och TV-maraton. Det är Harry Potter och Sagan om Ringen. När vi var små var det Ensam Hemma och Mighty Ducks.

För mig är juletid från Lucia till Nyår och det är en tid som jag alltid har tyckt om. På grund av maten och ljuset i mörkret och all den tid jag kan tillbringa med familjen. Men i år är det annorlunda. Det var nog annorlunda redan förra året, men då var allt fortfarande så nytt och spännande – nytt jobb, nya projekt, ny lägenhet, nytt land. Allt var nytt och spännande. Men i år känner jag verkligen att jag saknar många saker därhemma. När jag såg att det var Lucia tänkte jag på lussebullarna. Jag saknar lussebullarna! Och nu när det är julafton tänker jag på Harry Potter. Inte ens chokladen smakar likadant som hemma. Visst är det konstigt?

Jag blev nostalgisk och började titta på foton från ett år sedan. Och jag tänker att Wow! Så roligt det kommer bli att komma hem nästa år. Barnen kommer få sina egna rum. Vi planerar att måla väggarna i sovrummen, renovera köket, och fixa till altanen. Barnen kommer få gå i skolan som vanligt igen. Och för de minsta är det inte många år kvar innan förskole- och första klass. Tänk så snabbt tiden går! När vi kom hit kunde den minsta knappt kontrollera hastigheten i sina steg och brukade crasha in folk och väggar när han ville stanna. Och den mellersta pratade knappt. Nu är båda två pratglada och jagar varandra i lägenheten varje dag.

Det är lätt att vara nostalgisk, men lika viktigt är det att blicka framåt. En dag kommer vi att gå tillbaka ut i ”vardagen”. Kanske inte exakt som det var förut, men inte helt olikt. Covid kommer dra fram varje år som vinterkräksjukan och säsongsinfluensan och vi kommer att vaccinera oss varje år. Däremellan kommer vi att fortsätta gå i skolan, jobba, vardagspussla och planera, för dagen och framtiden. Jag ser fram emot det!

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.