Hoppa till innehåll

Doktor, till slut!

  • Forskare

I torsdags fick jag äntligen försvara min avhandling och allt gick bra!

Disputationen (som den kallas för) varade i nästan 3 timmar, men alla verkade nöjda till slut. Det var den sista pusselbiten i ett pussel som lagts i över 9 år!

Vad forskade jag på som doktorand?

Till en början skulle min forskning handla om beräkningsmetoder, framförallt linjär interaktionsenergi (LIE) som används för att beräkna relativa interaktionsenergier mellan ligander och enzymer. Det enklaste sättet att föreställa sig hur det fungerar är att tänka sig ett stort lås och många olika nycklar som passar olika bra till låset. LIE kan användas för att tala om vilken av nycklarna som passar bäst i låset, vilken som är sämst och ranka de andra nycklarna däremellan.

Mitt första ”lås” var proteinet Cyclooxygenas 1 och mina nycklar var de ickesteroida antiinflammatoriska läkemedlen (NSAID). De här läkemedlen är febernedsättande och lindrar smärta och är några av våra vanligaste receptfria läkemedel. Bland dem ingår Ipren, Voltaren och Strefen, samt många andra i samma läkemedelskategori.

Mitt andra lås var proteinet Cyclooxygenas 2 som är väldigt lik Cyclooxygenas 1 och mitt sista lås var insulinreglerande aminopeptidas (IRAP) som skulle kunna vara ett viktigt målprotein för framtidens Alzheimersbehandlingar.

Vad ledde forskningen till?

Allteftersom forskningen fortskred gick jag över från att bara försöka förstå vilka NSAID som passade bäst i mina målproteiner till att försöka förstå de molekylära mekanismerna som leder till att de blir bra läkemedel. Jag försökte förstå och modellera hur det går till när ett läkemedel binder till dessa proteiner. Varför är vissa läkemedel bättre än andra?

Min forskning har lett till att man nu förstår de molekylära mekanismerna bättre när det gäller NSAID-läkemedlens bindning till sina målprotein. Detta kan i sin tur leda till att vi i framtiden kommer kunna designa bättre läkemedel som är mer effektiva och som har färre biverkningar jämfört med dagens febernedsättande och smärtstillande läkemedel.

Min avhandling kom att handla om hur icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som bland annat ibuprofen (Ipren), diklofenak (Voltaren) och acetylsalicylsyra (Treo, Trombyl) binder till sina målprotein. Detta klurades ut med hjälp av datorsimuleringar (molekyldockning och molekyldynamiksimuleringar) och fria energiberäkningar. Hela avhandlingen hittas på universitetets hemsida.

Så vad gör jag nu då jag inte längre forskar?

Jag är mammaledig ett tag till innan jag kanske återupptar mina läkarstudier. Under tiden jobbar jag också med mitt konsultföretag YS Consulting. Om du känner någon som behöver språkgranskning, redigering, översättningstjänster av avhandling, vetenskaplig artikel, exjobb, eller rapporter (eller en ny hemsida) så kan du ju tipsa dem om företaget. Hemsidan hittas på www.ysconsulting.se.

Till nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.