Hoppa till innehåll

Covid-19: jobbar hemifrån tillsvidare

Under den här veckan har coronaviruset känts av även här i Kalifornien. Gradvis har fler och fler platser förberett för minskning av närkontakt mellan människor.

I början av veckan fick vi veta att större samlingar skulle begränsas. Dagen efter skulle mindre samlingar begränsas. Nu är direktiven att alla som kan jobba hemifrån bör göra det. Studenterna på Stanford har skickats hem, men doktorander, lärare och forskare förväntas jobba på, men långt ifrån varandra. På ett labb är det ganska svårt att inte komma i närkontakt med sina kollegor men för mig som beräkningskemist var det inga större problem att packa ihop mina saker och sätta upp ett hemmakontor.

Egentligen borde inte Covid-19 påverka vårt labb särskilt mycket då alla doktorander och postdocs är friska, välnärda och under 30 år gamla (ok, inte jag, men resten!). Ingen av dem röker. Därmed borde det inte göra så mycket för oss om vi blir smittade, för vi kommer att överleva med mildare symptom. Men för vår handledare är det annorlunda. Han är över 70 och därmed i riskgruppen att drabbas av lunginflammation och vara i behov av syrgas eller respirator. Alltså är mitt val att jobba hemifrån ett sätt att minska risken för att han blir smittad. Andra doktorander i gruppen som också vanligtvis tar sig till eller från jobbet med kollektivtrafiken har börjat ta bilen till jobbet för att minska risken för infektion från medpassagerare i kollektivtrafiken.

Tyvärr hjälper inte vår antibiotikaforskning i kampen mot coronavirus…

Eftersom vår handledare fick skjuta på sin resa till Kina och flera personer i vår grupp jobbar med virusar fick vi en kort presentation om Coronaviruset igår över Zoom, vilket kommer bli vårt mötesverktyg framöver (gratis att använda för alla, fungerade jättebra med 15 personer på varsin dator). Presentionen sammanfattade mycket av den information som redan finns ute i etern, men passade också på att ta upp myter om detta virus. Bland annat att vitlök inte fungerar för att hålla sjukdomen borta (om det nu var någon som trodde på det). Tester i USA börjar ta fart och Stanford har nu ett egetutvecklat testkit som används till de patienter som anländer till Stanford Sjukhus. Under tiden har tre personer testats positivt på Stanford, däribland två personer från Stanford Medical School och en student.

Igår fick vi också besked om att skolorna i vårt skoldistrikt stänger sina portar och alla barn hemskolas i en månad från och med måndag morgon. Återigen är riskerna för barn i skolåldern små. Men problemet är att barn kan vara symptomfria men ändå vara bärare av viruset. Alltså ett bra beslut i förebyggande syfte för att minska spridningen av viruset i samhället. Men detta besked innebär att vi från och med på måndag kommer stanna hemma hela familjen. Jobb, skola och förskola kommer ske i egen regi i vår lägenhet. Ungefär som en vanlig familjesemester alltså, med lite produktivitetskrav på sidan av 🙂

Ta hand om er, och glöm inte att tvätta händerna med tvål när ni kommer hem!

Covid-19 är sjukdomen som orsakas av Coronaviruset SARS-CoV-2

Symptom på sjukdomen är hosta, feber och, i allvarliga fall, andningsbesvär till följd av lunginflammation.
Viruset blir inaktivt om membranet som omger RNAt går sönder, vilket sker när det kommer i kontakt med tvål/diskmedel etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.