Hoppa till innehåll

Agra och Taj Mahal

  • Resa

Imorse vaknade vi tidigt eftersom det var sagt att vi skulle åka från hotellet klockan 7. Frukosten började 6.30 och för de som ville fanns det små frukostpaket att ta med sig på bussen. Men med en grupp på runt 20 personer är det svårt att ha riktiga hålltider, så vi var minst en halvtimme sena ut från Delhi.

Bussresan till Agra tog ca 4 timmar och väl framme hoppade dagens guide på bussen. Vi började med att ta ut pengar i bankomater. Växlingskursen var bra, men de har en maxgräns på 10 000 rupier per uttag. Tipset vi fick var att ta ut 10 000 och vänta med att ta ut igen till vi hade spenderat dem.

När alla hade tagit ut pengar fortsatte vi bort till Taj Mahal. För att komma in behöver man betala inträde. För utlänningar kostar det 250 rupier och för indier kostar det 20. Jag skämtade och frågade vår värd om han trodde att jag skulle kunna passera som indier och det trodde han. Så vi provade och underligt nog kom mina föräldrar igenom men inte jag! Så vi gick tillbaka till biljettståndet och köpte en ny biljett med hela 2kr och 20 öre i förlust :). Det var ändå en kul grej och kul att se reaktionerna hos de anställda och de efterföljande diskussionerna.

image

Vi fick veta en hel del om ”Kärlekspalatset” under rundturen. Det var den sjätte kungen i Mughaldynastin som byggde palatset till minne av sin tredje hustru som dog i barnsäng. Innan hon dog sade hon till honom att om han verkligen älskade henne så skulle han inte gifta sig med någon annan efter henne. Efter hennes död anlitade kungen en turkisk chefsarkitekt och 20 000 persiska arbetare som arbetade med palatset och dess omgivning i 22 år. Drottningen hade själv varit persiska och palatset uppfördes där hon och kungen först hade träffat varandra. Byggnaden är tillverkad av vit marmor och är helt symmetrisk. Intressant nog kan man inte se något i bakgrunden oavsett från vilket håll man tittar på byggnaden. Själva palatset har en oktahedral geometri med fyra öppningar, 8 sidoalkover och fyra minareter. På två av sidorna finns det moskéer, men bara en av dem är en ”riktig” moské. Den andra är bara ett replikat av den första och har därmed fel riktning mot Mecka inbyggd.

Det var en hel del gående idag och efter Taj Mahal besökte vi det närliggande Red Fort, men den får jag skriva mer om någon annan dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.