Hoppa till innehåll

3 år, tre språk

Vår mellanprins fyllde tre år för någon månad sedan och varje dag blir jag förvånad över vad han kan!

I somras kände jag mig väldigt orolig över hans språkutveckling. Fastän vi visste att han förstod vad vi sade på Malaysiska så ville han inte prata. Det enda han sade var Mamma och det Malaysiska ordet för vatten. Det märktes att han var frustrerad och fick ofta vredesutbrott.

Men så i somras var vi i Malaysia i tre månader och där bodde vi periodvis hos hans faster som sade till oss att eftersom hon inte kan svenska så tänkte hon prata engelska med honom. Och helt plötsligt kom alla orden ut från honom, fast på engelska! Det visade sig att han kunde alla bokstäverna i alfabetet. Han kunde peka på valfri bokstav och säga vad bokstaven hette. Han kunde alla färgerna, former och massor med djur. Men han ville bara säga vad de hette på engelska. Vi tyckte att det var konstigt, men jag kände mig otroligt lättad. Det visade att det inte var något fel på hans hörsel eller stämbanden eller något annat fysiologiskt. Det visade också att han förstod tre språk, fastän vi bara pratar malaysiska hemma och de pratar svenska på hans förskola. Engelskan har han fått genom Youtube.

Nu har det gått ett par månader och när vi nu befinner oss i USA så hör han inte längre så mycket svenska, annat än när han tittar på Babblarnas sånger på Youtube. Men engelskan har fortsatt att utvecklas. Nu sjunger han med i sånger på engelska och han sätter ihop ord. ”Teddy Bear”. Yellow Duck. Orange Juice. Han har också börjat säga fler ord på malaysiska. För en månad sedan sade han Milk. Nu säger han Susu istället. Det märks att han lär sig nytt varje dag och det fantastiska är att han så tydligt lär sig prata två språk samtidigt och parallellt. Han kan växla och förstår att samma sak kan kallas olika saker.

Numera får han sällan vredesutbrott. Han är världgens gladaste och harmoniska pojke. Han är omtänksam om alla runt omkring honom och kramas och pussas ofta, bara sådär, utan någon särskild anledning. Och det skulle jag säga är ett fantastiskt framsteg i både hans språkutveckling och hans personliga utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.