2 år, snart 3

Det här året har varit helt fantastskt roligt med avseende på utveckling hos min 2-åring. Språket är här, numera kan han göra sig förstådd på tre språk. Han har börjat läsa och känner igen bokstäver och ord med arabisk (jawi) och latinsk skrift.

jawi-2.5-år

Han kan massvis med sånger och ramsor på svenska, engelska, malaysiska och arabiska. Han har utvecklat intressen som bilar, flygplan, Angry Birds, rita och måla, bygga med Lego, baka, skapa med play-doh, läsa och lägga pussel.

Språkutveckling

Det här året har han gått från att säga meningar på två ord som Ayah ”jo” (Pappa jobbar) till att säga hela meningar, berätta historier och hitta på egen text till sånger som han känner till väl på svenska och på malaysiska. Han kan sånger, verser och ramsor på engelska och arabiska som han gärna säger eller sjunger, men det är tydligt att de främsta språken är malaysiska och svenska, två språk som han behärskar väldigt bra i vardagen redan. Hans ordförråd på malaysiska överstiger 50, men hur svenskan ser ut är svårt att säga eftersom han aldrig pratat svenska med mig annat än något enstaka ord i taget. Även engelskan klarar han bra, men lite sämre än svenskan. Påhittigheten är mindre och ha följer mest med i sånger eller pekar på något och säger vad det heter på engelska. På arabiska är det mest verser och bokstäver som han sjunger.

[KGVID width=”480″ height=”272″]https://yasminshamsudin.com/wp-content/uploads/Alif-ba-ta.m4v[/KGVID]

Motorik

Det går inte att säga så mycket om motoriken. Han går, springer, hoppar och studsar precis så mycket eller så lite som han orkar. Han klär på sig själv och klär av sig själv, både vanliga kläder och ytterkläder. Den sista utmaningen verkar vara att få på sig strumporna. Det är tydligen extra knepigt och ännu har han inte bemästrat det.

Analytisk och kreativ förmåga

WP_20140311_001

Han har klarat av att sortera och stapla saker under hela året. Han har byggt med lego, klossar och play-doh och det är helt fantastiskt att se hur han den senaste månaden också klarar av att lägga fyrabitarspussel helt själv.

WP_20140116_002

Vid 2 års ålder klarade han enkelt av att lägga ”pussel” där det får plats ett mönster i varje utstansat hål, men de här fyrabitarspusslen är lite knepigare eftersom de egentligen kan läggas hur man vill. Det viktiga är att man ser hur de hänger ihop med varandra och förstår begreppet kontinuitet, vilket han nu gör. Han klarar också av att bygga legofigurer enligt mönster. Om jag bygger något så klarar han av att bygga en likadan figur bara av att titta på min figur.

WP_20140116_007

Han älskar också att baka och att dekorera. Han har dekorerat cupcakes, tårtor och pepparkakor. Han har också hjälpt till att tillverka cake pops, chokladklubbor, chokladpraliner, pannkakor och småkakor.

Angry-Bird-cakesDet har varit ett helt fantastiskt år och jag tror att nästa kommer ha minst lika mycket att erbjuda!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.