Köttskandalen

Det har rapporterats mycket om kött i media de senaste månaderna. Här går jag igenom delar av vad som har skrivits.

Griskött blev oxfilé

Det började innan jul med oxfilé som visade sig vara färgat griskött. Köttet var ursprungsmärkt antingen från Ungern eller Brasilien och använde sig av färgämnen som Livsmedelsverket inte har kontrollerat och som skulle kunna vara skadliga för hälsan. Man nämner att griskött till skillnad från oxfilé behöver tillagas ordentligt. I annat fall finns det en risk att man blir sjuk av det.

Hästkött blev nötkött

I början på februari visade det sig att Findus lasagne i Sverige innehöll och ibland även helt bestod av hästkött. Innan dess hade hästkött hittats i flera produkter i andra länder i Europa. Fler och fler kontroller togs och man upptäckte att hästkött fanns i ganska många produkter, även köttbullar från IKEA och i lasagne från ICA och COOP.

Spår av gris i halal kycklingkorvar i Storbritannien

I Storbritannien och på Irland kom det tidigt rapporter om kontamination av olika köttsorter. Både lamm och gris hittades i paket märkta som nötkött. Värre var det när man fick veta att kycklingkorvar som märkts som halal och serverats i skolor, dagis och vårdinrättningar även innehöll spår av grisDNA.

Gris blev kebab

Rapporter från Danmark visade att man hade hittat griskött även i kebab som vanligtvis bara innehåller nöt-eller lammkött. Köttet ifråga kom från Polen.

Halalmärkt i Sverige bestod delvis av gris

Även i Sverige har man hittat halalmärkta korvar som innehållit gris, men desto värre är att man inte bara hittat spår av gris, utan salamin har bestått av 10% griskött. Salamin har importerats från Slovenien av ett företag i Göteborg.

 

Jag undrar hur den här historien kommer att sluta? Jag skulle önska att det införs tdligare och striktare regler, men det är nog mer sannolikt att allt bara rinner ut i sanden till slut…

Mars Inc.

Jag har varit i kontakt med Mars Sweden som har hand om Mars Inc. produkter som Mars, Bounty, Snickers, osv i Sverige. Nedan finns innehållsförteckning för Mars och Bounty som säljs i Sverige.

Suitable For

Life Style
MARS std sgl 51g
Certifying Body/Mars Policy
BOUNTY std (twin) sgl 57g
Certifying Body/Mars Policy
Halal Yes VEG/HAG019241: Halal Food Authority  Yes  VEG009821: Halal Food Authority
Kosher Yes VEG/HAG019241: Triangle K  Yes  VEG009821: Triangle K
Vegans No  No
Vegetarians Yes

Mars Ingredients

Sugar, Glucose Syrup, Cocoa butter, Full cream milk powder, Cocoa mass, sunflower oil, Lactose, Skimmed milk powder, Whey Powder, Fat reduced cocoa (1.3%), Milk fat, Barley Malt Extract, Emulsifier (Soya lecithin), Salt, Egg White Powder, Vegetable fat, Hydrolysed milk protein, Natural Vanilla Extract 2.

Bounty Ingredients

Sugar, Desiccated coconut (21%), Glucose Syrup, Cocoa butter, Skimmed milk powder, Cocoa mass, Emulsifiers (2) (Soya lecithin, mono-and diglycerides of fatty acids (E471)), Lactose, Milk fat, Whey Powder, Humectant (Glycerol (E422)), Salt, Natural Vanilla Extract.

Mjölk

Status: Halal

Mjölk är en viktig källa till kalcium och vitamin D som behövs för uppbyggnaden av våra skelett och tänder. I Sverige säljs 4 olika mjölksorter med varierande fetthalter förutom de ”specialmjölk” för mjölkallergiker som finns. Dessa är:

  • Minimjölk (gul)
  • Lättmjölk (blå)
  • Mellanmjölk (grön)
  • Standardmjölk (röd)

Dessa mjölksorter kan användas för olika ändamål, eftersom de olika mjölksorterna har olika fetthalter. Beroende på hur de har behandlats har de även olika långa hållbarhetstider.

Mellanmjölk

Mellanmjölk använder jag i mjuka kakor.

Mellanmjölk från Klöver smakar jättegott om man tycker om grädde. Den använder jag mest som drickmjölk, men fungerar även i alla recept.

Standardmjölk

Standardmjölk brukar jag använda i bulldeg och i bechamelsåser till gratänger. Om man vill använda standardmjölk som drickmjölk bör man tänka på att standardmjölk inte är D-vitaminberikad som de andra, magrare mjölksorterna. I Sverige får man lättare D-vitaminbrist pga att man vistas för korta stunder i solen eller för att maten man äter inte är tillräckligt rik på D-vitamin. Mer information om mjölkens betydelse för vårt D-vitaminintag hittas här.


Är din Sushi halal?

Sushi är, som vi alla vet, rå fisk och grönsaker med ris. Finns det då anledning att misstänka att den inte är halal?

Sushi blir mer och mer populärt i Sverige. Det är vegetariskt, fettsnålt och gott och fler och fler muslimer i landet ser det som ett halal alternativ när man ska äta ute. Men man bör vara försiktig.

Kan innehålla alkohol

Sushi tillverkas på olika sätt och innehåller olika ingredienser beroende på vart och av vem det tillverkas. Huvudingredienserna är klibbigt sushiris, risvinäger, salt, socker och fisk eller grönsaker. Men i en del sushi kan man finna fler ingredienser, såsom sake eller mirin som är japanska risvin med olika alkoholhalter. Andra ingredienser som kan innehålla alkohol är sojasåsen, men den sojasås av märket Kikkoman som ofta används i sushirestauranger i Sverige brukar vara alkoholfri.

Karmin i Crabsticks

För de som vanligtvis inte äter det röda färgämnet karmin (E120) som tillverkas av torkade löss bör man även vara vaksam på de rullar som innehåller crabsticks då vissa av dessa kan ha färgats röda med just detta färgämne. Be kocken om att få titta på förpackningen så vet du med säkerhet vad de innehåller.

Halal sushi

I Stockholm finns det minst två sushirestauranger som är helt alkohol- och karminfria. Du hittar dem i Aspudden och i Skarpnäck.

Ostlöpe och vassle

Är ostlöpe halal?

Jag har fått en del reaktioner på mina inlägg om ost som innehåller ostlöpe. De flesta har framfört att ostlöpe är halal och att man som muslim alltså kan äta ost som innehåller det, oavsett ifall djuret som löpet kommer ifrån är halalslaktat eller inte. Dock tänkte jag i detta inlägg föra en lite längre diskussion om detta och förhoppningsvis kommer saken bli klarare för alla som läser detta.

Ostlöpets ursprung

Enzymet chymosin är det ena av två enzym som ingår i ostlöpe.
Enzymet chymosin är det ena av två enzym som ingår i ostlöpe.

Vanlig ostlöpe kommer ursprungligen från komagen. Löpet består av en blandning av enzymerna pepsin och chymosin som extraheras från dessa s.k löpmagar och blandas sedan med mjölk för att mjölken ska koagulera och bilda ostmassa som sedan pressas och lagras innan den säljs som ost. Numera finns det även s.k mikrobiellt löpe eller mikrobiellt ystenzym som ger i princip samma resultat som löpet. Denna löpe kommer från fermenterade svampar eller genmodifierade mikroorganismer. Ystenzym räknas som halal i alla rättskolor.

Ostlöpets halalstatus

Huruvida ostlöpe är halal eller inte är en fråga som har diskuterats av många lärde och slutsatsen är att det finns meningsskiljaktigheter i dess status. Dessa meningsskiljaktigheter finns mellan de 4 traditionella rättskolorna (de s.k madhabs), men även inom en del rättskolor. Jag ger några exempel på hur de olika lärde har resonerat nedan.

Shafie rättskola

Inom Shafies rättskola tittar man på statusen på det slaktade djuret. Om djuret är slaktat så att den är halal (tillåten/godkänd)) så räknas alla delar av djuret som halal, dvs både kött, mage och andra delar. Därmed är även ostlöpet halal. Om djuret inte är halalslaktad så räknas hela djuret som haram (förbjudet), inklusive magen och ostlöpet.

Inom Shafie rättskola finns det även en tradition av att om man är osäker på någots halalstatus så är det bättre att inte äta det.

Hanafi Rättskola

Abu Hanifah själv gjorde den bedömningen att all ost är halal, oavsett djurets halalstatus. Detta är också det svar som finnes om man gör sökningar för Hanafiskolans syn på ost. Dock finns det meningsskiljaktigheter inom Hanafiskolan då Abu Hanifahs två mest prominenta studenter (som tillsammans kallas Sahidayn) Imam Abu Yusuf och Imam Muhammad anser att löpet i sig är halal oavsett slaktmetod, men att det ändå blir förbjudet att äta om det kommer i kontakt med det övriga djuret om djuret inte är slaktat enligt islamiska lagar. Slutsatsen blir att ostlöpe inom Hanafiskolan är ok att äta, oavsett djurets halalstatus, men att det är bättre att undvika det om löpet har sitt ursprung i ett djur som inte är halalslaktat.

Om löpet kommer från ett orent djur som grisen är den inte halal enligt någon rättskola.

Mer om detta och andra matrelaterade ämnen för Hanafiskolan kan man läsa om här.

Vad är vassle och hur ser dess halalstatus ut?

Vassle finns naturligt i mjölk och är restprodukten vid osttillverkning. När man tillför ostlöpe till mjölk så koagulerar kaseinet och bildar ostmassan. Vätskan som då inte stelnar silas bort och kallas vassle. Om vasslet torkas får man vasslepulver som sedan används i proteindrycker eller en del chokladprodukter.

The making of hard cheese

Vasslets halalstatus beror i alla skolor på huruvida ostlöpet som används anses halal eller inte. Om ostlöpet är halal så blir även den resulterande vasslen halal och omvänt (se bild ovan). Detta eftersom man anser att något som ursprungligen är rent blir smutsigt om det kommer i kontakt med något annat som är smutsigt (haram), i detta fallet ostlöpet.

Vassle påträffas i de flesta ljusa chokladkakor från Marabou.

Jag hoppas att detta inlägg har kunnat reda ut en del av den förvirring som kanske finns när det gäller ost, löpe och vassle.

/Yasmin


Få svenska ostar utan löpe

En undersökning av osten i Sverige visar att de flesta ostar innehåller ostlöpe. Dock finns det några undantag, bland annat Emmentalerost från Valio och Ekologisk Västan från Milko.

UPPDATERAD 2013-10-23: Sedan hösten 2012 tillverkar Arla många ostar med ystenzym. Se här för en lista.

Svensk löpe ej från halalslaktade djur

AB Kemikalia är den enda producenten av ostlöpe i Sverige. Kalvarna som de använder i sin tillverkning är enligt företaget självt inte slaktade enligt islamisk lag. Detta innebär att de ostar som använder sig av AB Kemikalias löpe inte heller kan ätas av muslimer som vill vara helt säkra på att maten de äter inte innehåller några tveksamma ingredienser.
Bland de märken som AB Kemikalia levererar till finns bland annat de stora märkena Arla, Milko och Skånemejerier samt de mindre märkena Norrmejerier, Falköping, Gäsene och Boxholm.

Ostlöpe får mjölken att koagulera (aggregera) och är en blandning av enzymen chymosin och bovint (från nötkreatur, red.anm.) pepsin. Löpet extraheras från unga kalvmagar, så kallade löpmagar.

Magarna som används av AB Kemikalia var tidigare torkade, men sedan 1970-talet använder man frysta magar som kommer från bondgårdar i hela Sverige.


Finns vegetabiliska alternativ

Ett alternativ till ostlöpe kan numera även tillverkas genom fermentering av svampar eller genmodifierade mikroorganismer. Löpe som inte kommer från kalvmage deklareras dock som ystenzym på förpackningen eftersom det inte får heta löpe. Ost tillverkade med ystenzym finns från Valio, Milko, Arla och Eldorado, dock är det endast ett fåtal ostar per märke som tillverkas på detta sätt (se tabell).

Arla exporterar till Arabvärlden

Arla är välkänt för att exportera sina mejeriprodukter till arabvärlden och bland deras produkter finns även ost. Dock produceras all ost som exporteras till arabvärlden i Danmark och den ost som främst utsätts för export är Apetina Fetaostar samt smältostar. Ostlöpe används inte alls i tillverkningen av dessa ostar.

Faktaruta Ost

Vår undersökning av de svenska ostmärkena i Sverige visar att endast ett fåtal ostmärken använder sig av vegetabiliska alternativ till ostlöpe och att den ostlöpe som används inte kommer från kalvar som är slaktade enligt islamiska lagar.

Märke Produkter utan ostlöpe
Arla Foods (uppdaterad länk 2013-10-23) Aptetina Feta, Buko, Mozzarella samt dessertostarna Höng Himmelblå, Höng Himmelblå Päron, Höng Danablu, Höng Grädd Danablu
Boxholm Ost Nej
Eldorado Färskost och Fetaost i olika smaker, Emmentaler
Euroshopper (tillagt 2010-02-09) Brie, Edamer och Gouda i bit och skivor, Mozzarella riven, Salladsost i olja 300g, Salladsost i bit 200g
Falköpings Mejeri Nej
Gäsene Mejeriförening Nej
ICA (uppdaterad 2013-07-16) ICA Basic riven mozarella och riven emmentaler
Milko Ekologisk Västan, 10% fett (se bild)
Norrmejerier Norrmejerier Lättost, 9%
Skånemejerier Nej
Smålands Ost Nej
Valio Valio Emmentaler (se bild)


Kronfågels kyckling inte Halalslaktade

Kronfågel har ryktats ha Halalslakt av en del av sina kycklingar. En talesperson för företaget förnekar nu att företaget någonsin har slaktar sina kycklingar på ett sätt som gör deras kycklingar tillåtna att äta för muslimer.

För muslimer är det inte tillåtet (haram) att äta någon del av ett annars tillåtet djur (såsom kor , kycklingar eller får) om det inte är slaktat enligt islamisk lag. Vissa djur (som grisar) är inte tillåtna att äta även om man skulle slakta dem enligt islamisk lag.

Ryktesbildning

Efter flertalet artiklar i bland annat SVT-Sydnytt och rapporter från Sveriges Radio P4 i juni och juli 2005 har rykten cirkulerat om att Kronfågels kyckling är Halal, men att företaget inte har halal-märkt sina förpackningar pga den häftiga protestström som utlöstes efter den första artikelns publicering.

Den 21 juni 2005 kunde man på SVT läsa om att Kronfågel tänkte börja halalslakta alla sina kycklingar i Kristianstad från och med den 1 juli samma år. Detta skulle enligt beräkningarna fördubbla exporten av kycklingar, utan att företaget behövde investera särskilt mycket. De enda förändringarna skulle vara att flytta på maskinerna och anställa en muslim att övervaka processen.

I juli 2005 berättade företaget att de hade beslutat att slakta halal. Kronfågels koncernchef Ernst F Mittag uppgav att många människor hade blivit upprörda och hört av sig till företaget efter att man annonserat att halalslakt skulle ske på företaget.

Trots detta har ryktena funnits kvar.

Har aldrig slaktat halal

Efter att ha kontaktat Kronfågel fick vi ett uttalande enligt följande:

”Varumärket ”Kronfågel” består av enbart svensk råvara och produceras på Kronfågels anläggningar i Kristianstad och Valla. Kronfågel slaktar inte halal. Därför finner konsumenten ingen märkning av Halal på Kronfågels produkter” … ”Varumärket Kronfågel har aldrig slaktat halal och vi planerar heller inte att göra det i framtiden. ”

Vad säger Koranen?

Förbjudet för er är kött av självdöda djur och blod och svinkött och sådant [kött] som har slaktats i ett annat namn än Guds; [vidare kött av] djur som strypts eller kvävts eller dödats genom ett hårt slag eller [som] fallit utför ett stup eller stångats ihjäl eller rivits av ett rovdjur – om ni inte har slaktat djuret på föreskrivet sätt [medan det var vid liv] – och djur som slaktats på hedniska offeraltare. (Koranen, Al-Maidah, vers 3)

Ät av allt det som Guds namn har uttalats över, om ni tror på Hans budskap.

Varför skulle ni inte äta det som Guds namn har uttalats över, sedan ni fått klart besked om vad Han förbjudit [och som ni inte får röra] annat än i ett nödläge? Många [människor] vilseleder [andra] med vad de i sin okunnighet tror vara rätt eller orätt. Din Herre vet bäst vilka de är som överträder [Hans bud].

Och ät inte av det som Guds namn inte har uttalats över; då trotsar ni Gud. De onda krafterna intalar sina nära vänner [bland människorna] att ingå i diskussion med er [om detta]; men om ni gör dem till viljes har ni helt visst blivit sådana som sätter medhjälpare vid Guds sida.

(Koranen, Surah Al-Anam, vers 118, 119, 121).

Faktaruta HalalslaktDet är inte tillåtet att äta kött slaktat av zoroastrier, någon som har lämnat Islam, en avgudadyrkare, eller någon annan som inte är muslim, jude eller kristen.

 

  1. För att ett djur ska räknas som korrekt slaktad ska både luftstrupen och matstrupen skäras av.
  2. Det är inte nödvändigt att skära av de karotida artärerna (rött på bilden) som finns på båda sidor om luftstrupen, men det rekommenderas.
  3. Om luftstrupen skärs av men inte matstrupen (eller omvänt) och djuret dör räknas det som ett oslaktat dött djur och blir förbjudet att äta.
  4. Det är en stor synd att skära bakifrån nacken tills man har skurit av luft-och matstrupe på grund av det onödiga lidandet detta orsakar djuret.
  5. Att hugga av huvudet från kycklingar med en yxa är anstötligt.
  6. Slaktaren rekommenderas att vässa sin kniv, skära snabbt och inte förlänga slaktningen så att han behöver skära två gånger. Om detta ändå sker, och djuret redan är dött från det första försöket, räknas djuret som ett oslaktat dött djur och blir förbjuden att äta. Den avgörande faktorn är huruvida djuret fortfarande lever när man skär på det korrekta sättet.
  7. Det är obligatoriskt för de som följer Hanafi-skolan att Allah nämns vid slakten (genom att exempelvis säga Bismillah). Detta är rekommenderat* för de som inte följer Hanafi.
  8. Det är rekommenderat att djuret är vänt mot Mecka när det ska slaktas.
  9. Det är rekommenderat att prisa Profeten vid slakt.

* Att något är rekommenderat innebär att obligatoriet inte är absolut. Om en person glömmer är köttet ändå tillåtet att äta. Görs det med flit blir det dock inte tillåtet att äta. (red.anm)

Källa: taget och fritt översatt från Reliance of the Traveller- A Classic Manual of Islamic Sacred Law (‘Umdat al-Salik wa ‘uddat al-nasik), s.354-365

(Ahmad ibn Naqib al-Misri, översatt till engelska av Nuh Ha Mim Keller)