E-nummer och andra ingredienser

Jag har försökt att hitta en bra E-nummerlista som jag kan använda som referens. Det finns många på nätet, men ingen är den andra lik. Hur ska vanliga människor då veta vilken av dem man ska följa?

Ett E-nummer är en kod som står för en tillsats som används i mat och färdiga produkter som bröd, glass, godis, osv. De används för att påverka en egenskap hos varan såsom hållbarhet, färg eller konsistens. E-nummer har även ”vanliga” namn som ibland kan vara väldigt långa och krångliga, men som ibland ändå sätts ut i innehållsförteckningen istället för eller tillsammans med E-numret. Det är därför viktigt att både veta vilka E-nummer man inte ska äta OCH vad de står för.

Förutom E-nummer (som räknas som tillsatser) finns det ingredienser som man inte heller kan äta om man vill följa de islamiska matreglerna. Dessa ingredienser skrivs ut med hela sitt namn och det är lika viktigt att känna till dessa. Exempel är gelatin, löpe, vin, vassle, etanol, rom, likör, osv.

Nedan följer en lista på E-nummer med namn inom parentes om det är vanligt att hela namnet skrivs ut tillsammans med eller istället för E-numret. I denna lista finns även ingredienser som kan komma från animaliska produkter eller som kan ha varit lösta i alkohol.

E100 (Kurkumin), E120 (Karmin), E140 (Klorofyller), E141 (Klorofyllin Kopparkomplex), E160a (Betakaroten, Karotener), E160c (Paprikaextrakt), E160d, E161b, E163 (Antocyaner), E304, E322 (Lecitin), E422 (Glycerol), E431-E436, E445, E470a, E470b, E471 (Mono- och diglycerider av fettsyror), E472a-f, E473-E476, E479b, E481-E483, E491-E495, E570, E626-E635, E904 (Shellack), E920 (L-cystein), E 1105, E1517, E1518

Vassle(pulver), (ost)löpe, kvarg, likör, rom, glögg, cider, vinvinäger gelatin, ister, talg, skinka, fläsk

Observera dock att vissa namn kan dyka upp i innehållsförteckningen även om de är från vegetabiliska källor. Exempel på detta är:

  • Mikrobiellt löpe
  • Mono- och diglycerider av veg. fettsyror
  • Sojalecitin

 

Kommentera inlägget :)